Spoorboekje voor beginners

Deel dit artikel

,

Handleiding

Ben je nog niet vertrouwd met Linux en wil je je er toch eens in verdiepen?  Dan kun je veel hebben aan de artikelen op deze website. Het is dan wel zo handig om ze niet allemaal door elkaar te bestuderen, maar een logische  volgorde aan te houden. Dat is het doel van dit spoorboekje. Het laat je een pad langs een aantal artikelen zien dat je kunt nemen om zo je kennis van Linux geleidelijk op te bouwen.

 1. Allereerst natuurlijk: "Waarom Linux"?

 2. Waarschijnlijk ben je gewend aan Windows. Dan is het handig om meteen een overzicht te krijgen van de "Verschillen tussen Windows en Linux".

 3. Wil je op Linux over dan moet je een keuze maken uit de vele verschillende Linux distributies en de bijbehorende grafische bureaubladomgeving. HCC heeft er voor gekozen om Linux Mint te promoten, en dan met name de Cinnamon editie. Reden is dat een Windows gebruiker zich hierin tamelijk snel thuis zal voelen.
  1. Eerst gaan we natuurlijk Linux Mint Cinnamon uitproberen, en als het bevalt installeren. Je vind het in het artikel "Linux Mint uitproberen en installeren". Het gaat hier over een installatie op een nog lege schijf.
   Een dual-boot installatie met Windows wordt beschreven in "Dual boot met Zorin". Het gaat daar dus niet om Linux Mint, maar om Zorin, een andere op Ubuntu gebaseerde distributie. Voor de wijze van installatie maakt dat niet uit. Dat gaat voor beide op precies dezelfde manier.
  2. Eenmaal geïnstalleerd moet je nog zorgen dat je er een goede werkomgeving van maakt. Hoe, dat vind je in "Linux Mint Cinnamon configureren".

 4. Heel belangrijk is het om van je systeem regelmatig een back-up te maken.
  1. Een algemene inleiding over back-up vind je in het artikel "Back-up".
   Vervolgens komen enkele back-up programma's aan de orde:  
  2. "Back-up met Déjà-Dup"
  3. "Back-up met Back-in-Time"
 5. Een heel belangrijk verschil van Linux met Windows is het bestandssysteem. Het is heel nuttig om daar wat meer inzicht in te krijgen: 
  1. "Waar Linux zijn bestanden laat" geeft een overzicht van het hele Linux bestandssysteem.
  2. "Apparaten (devices) in Linux" gaat dieper in op de wijze waarop randapparatuur in het bestandssysteem van Linux wordt opgenomen.

 6. Misschien wil je extra programma's installeren, of wil je programma's die je toch niet nodig hebt uit het systeem verwijderen. Dan is het handig om wat meer te weten over softwarebeheer in Linux. 
  1. "Softwarebeheer in Linux" geeft er een algemeen overzicht van.
  2. "Softwarebeheer met Flatpak" laat zien hoe software wordt beheerd met het universele beheersysteem Flatpak.
  3. "Softwarebeheer met AppImage" laat dito zien met AppImage, een universeel systeem voor de verspreiding van software.

 7. Eenmaal zover gekomen is het leuk om wat meer te weten over Linux.
  1. "De geschiedenis van Linux" verhaalt over de voorgeschiedenis, het ontstaan en de ontwikkeling van Linux.
  2. In "Wetenswaardigheden over Linux" komen allerlei aspecten van Linux aan de orde, zoals Linux als ecosysteem, kernel, standaarden, distributies, verschijningsvormen en gebruiksaandelen.

Als je bovenstaande hebt afgerond ben je een redelijk volleerd Linux kenner geworden. Je kunt je ervaring nog uitbreiden met een aantal andere artikelen die ook op de site staan:

Onder Artikelen vind je nog:

 • over Zorin, ook een heel gebruikersvriendelijke Linux distributie, geschikt voor (ex-)Windows gebruikers:
 • Zowel Linux Mint als Zorin zijn gebaseerd op Ubuntu, en dat is weer gebaseerd op Debian. Daarom is ook een artikel over Debian opgenomen: "Debian 12".
 • Bij Linux backup vind je ook nog een artikelenserie in 3 delen over back-up in Linux Mint Cinnamon.
 • Ook een artikel over "Single Board Computers", zoals de Raspberry Pi, ontbreekt niet.

In Tips vindt je een artikel over wat je moet doen als je het root wachtwoord bent vergeten: "Root wachtwoord vergeten".

Kijk verder eens onder Downloads. Je vindt daar een aantal artikelen als pdf over Linux Mint Cinnamon, en Linux Mint Cinnamon en de Cloud. Daarnaast zijn er enkele presentaties, ook als pdf, over Linux, Linux Mint, Linux Mint Cloud en MX Linux, dat nog als 32-bit systeem verkrijgbaar is.

 

Actueel

'Meld je aan voor de nieuwsbrief' van HCC!linux

'Abonneer je nu op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze activiteiten!'

Aanmelden