...

Softwarebeheer in Linux

Van oudsher maken Linux-distributies hun eigen softwarepakketten. Het door hen toegepaste specifieke systeem voor de verspreiding en het beheer van de software is daarop afgestemd. Dat heeft belangrijke voordelen zoals een efficiënt gebruik van middelen, maar ook belangrijke nadelen zoals onmogelijke of slechte uitwisselbaarheid van softwarepakketten. Daarom zijn universele systemen voor verspreiding en beheer van software ontwikkeld waarbij in elke Linux distributie dezelfde softwarepakketten kunnen worden gebruikt, zonder dat al te veel op het efficiënt gebruik van middelen wordt toegegeven. Dit artikel geeft een overzicht van de verschillende systemen.

31 oktober 2023

...

Softwarebeheer met Flatpak

Flatpak is een nieuw systeem voor de verspreiding en het beheer van software. Het maakt niet uit in welke Linux- distributie je het toepast, en wordt daarom een universeel systeem genoemd. Met Flatpak worden enkele problemen van de gebruikelijke distributiespecifieke systemen opgelost

2 november 2023

...

Back-up

       

Alvorens een programma voor back­up te selecteren is het verstandig goed na te denken over de eisen waaraan het moet voldoen. Pas daarna kan de juiste keuze voor het back­upprogramma worden gemaakt. Ik laat een aantal belangrijke keuzeaspecten de revue passeren.

4 november 2023

...

Backup met Déjà-Dup

In het artikel Back-up op deze website zijn de algemene eisen voor het maken van back­ups besproken. In SoftwareBus 2021­-2 heeft Rein de Jong laten zien hoe Duplicati ingezet kan worden voor het maken van back­ups in Windows. Duplicati is echter ook voor Linux beschikbaar. In dit artikel wil ik specifiek ingaan op het maken van back­ups onder Linux met Déjà­Dup.

5 november 2023

...

Backup met Back-in-Time

In het artikel Back-up op deze website zijn de algemene eisen voor het maken van back­ups besproken. In SoftwareBus 2021­-2 heeft Rein de Jong laten zien hoe Duplicati ingezet kan worden voor het maken van back­ups in Windows. Duplicati is echter ook voor Linux beschikbaar. In een ander artikel op deze website is Déjà­Dup aan de orde geweest. In dit artikel wil ik specifiek ingaan op het maken van back­ups onder Linux met Back­in­Time.

5 november 2023

Actueel

'Meld je aan voor de nieuwsbrief' van HCC!linux

'Abonneer je nu op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze activiteiten!'

Aanmelden