In deel 1 van deze serie werd de data-back-up oplossing, zoals die in de standaard Linux Mint Cinnamon distributie aanwezig is, besproken. In dit tweede deel wordt uitgelegd hoe je de bestanden van het besturingssysteem en de naderhand toegevoegde programmatuur in een veiligheidskopie kunt opslaan en hoe je vervolgens deze gegevens weer kunt herstellen. We maken gebruik van de standaard in Linux Mint Cinnamon aanwezige systeem-back-up oplossing.
In deel 1 en deel 2 ging het over de standaard aanwezige gereedschappen in Linux Mint Cinnamon voor de back-up van de data en het systeem. Voor het data-backupgedeelte valt er nog wel wat te winnen op het gebied van eenvoud in gebruik en opslagmethodiek. In dit deel 3 gaan we dieper in op andere en betere back-up mogelijkheden dan de standaard oplossing van de Linux Mint distributie.
Iedereen kent het belang van het maken van een goede back-up. Dat geldt vanzelfsprekend ook als je Linux gebruikt. In dit artikel wordt stap voor stap uitgelegd hoe je een goede back-up maakt van de voor jou belangrijke data.
Alvorens een programma voor backup te selecteren is het verstandig goed na te denken over de eisen waaraan het moet voldoen. Pas daarna kan de juiste keuze voor het backupprogramma worden gemaakt. Ik laat een aantal belangrijke keuzeaspecten de revue passeren.
In het artikel Back-up op deze website zijn de algemene eisen voor het maken van backups besproken. In SoftwareBus 2021-2 heeft Rein de Jong laten zien hoe Duplicati ingezet kan worden voor het maken van backups in Windows. Duplicati is echter ook voor Linux beschikbaar. In dit artikel wil ik specifiek ingaan op het maken van backups onder Linux met DéjàDup.