Over HCC!linux

Deel dit artikel

,

Tux, de Linux mascotte

HCC!linux is op 7 oktober 2023 opgericht in een daarvoor bijeengeroepen vergadering die tijdens de HCC!kennisdag werd gehouden. Wij willen op een laagdrempelige manier mensen enthousiasmeren om Linux te leren en te gebruiken. Op deze site komt onder andere veel informatie te staan wat HCC!linux allemaal biedt en wat er op stapel staat.

Wil je ons meehelpen, stuur dan een e-mail naar Verenigingszaken () met als titel Linux. 

Jullie zijn natuurlijk allemaal bekend met Linux, maar wellicht is het niet bij iedereen bekend hoe Linux is ontstaan:

In 1991 wilde de Fin Linus Torvalds, die op de universiteit kennis had gemaakt met Unix, ook een soortgelijk besturingssysteem hebben om thuis te gebruiken. Omdat commerciële pakketten te duur waren, was hij genoodzaakt Minix te gebruiken. Al snel voldeed dit besturingssysteem niet meer en besloot hij zijn eigen besturingssysteem te maken. Zijn eerste versie was niet echt een bruikbaar besturingssysteem, maar meer een speeltje voor hackers en programmeurs. Al snel werden er andere ontwikkelaars aangetrokken tot Linus' project en zo groeide Linux uit tot een volledig productief besturingssysteem. (bron: Wikipedia). Meer over de geschiedenis van Linux vind je in het artikel daarover op deze website.

De pinguïn die je hierboven ziet heet Tux en is door Linus Torvalds gekozen als de mascotte van Linux. De naam Tux komt van tuxedo, de Engelse naam voor smoking, een kostuum waaraan de zwart-wit tekening van zo'n pinguïn erg doet denken.

 

Actueel

'Meld je aan voor de nieuwsbrief' van HCC!linux

'Abonneer je nu op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze activiteiten!'

Aanmelden