Onlangs verscheen Zorin 17.1

Deel dit artikel

,

What

Onlangs (7 maart 2024) is de eerste puntrelease 17.1 van Zorin 17 verschenen. Zorin 17 verscheen eind vorig jaar op 20 december. Hij is gebaseerd op Ubuntu 22.04.3 LTS, wordt aangedreven door Linux kernel 6.2 en zal tenminste t/m april 2027 worden ondersteund. Zorin 17.1 is gebaseerd op Ubuntu 22.04.4 LTS met Linux kernel 6.5. Hij kan worden gedownload van de Zorin website.

Zorin is gericht op de niet zo technisch georiënteerde WIndows en MacOS gebruikers. Er zijn drie edities: Pro, Core en Education. Core en Education zijn gratis, Pro kost € 48,-. Core is de standaard editie, terwijl Education nog een aantal educatieve applicaties en spellen biedt. Ten opzichte van Core biedt Pro zes extra layouts voor het bureaublad: macOS, Windows 11, Windows Classic, ChromeOS, GNOME 2 and Ubuntu. Daarnaast heeft Pro extra professionele applicaties op het gebied van multimedia en productiviteit en een extra collectie achtergronden (behang).

Zorin 17 voelt sneller en vloeiender dan vorige versies en is geoptimaliseerd voor zowel nieuwere als oudere hardware. Het vereist nog maar 1,5GB aan vrij geheugen in plaats van 2GB zoals voorheen. Er zijn nog heel wat andere verbeteringen:

  • Het Zorin menu biedt nu een universele zoekmogelijkheid voor het zoeken naar b.v. bestanden, agenda-afspraken, contacten en apps van de Software Store. Het is zelfs mogelijk om in het zoekveld te rekenen.
  • Multitasking is verbeterd en biedt nu een duidelijk overzicht van activiteiten.
  • In 3D kun je wisselen tussen bureaubladen en vensters met de buraublad kubus en de ruimtelijke vensterwisselaar. Die moet je eerst wel activeren bij Uiterlijk/Effecten.
  • De Software Store is nieuw ontworpen, en werkt nu aanmerkelijk sneller. Hij ondersteunt zonder meer applicaties van APT, Snap en Flatpak, en daarnaast ook nog Appimage en Windows software (.exe en .msi installatieprogramma's).
  • Er is een nieuw snel Instellingenmenu in het systeemvak.
  • In de instellingen voor energie kan nu uit drie prestatieprofielen worden gekozen: energiebesparend, gebalanceerd, en maximaal.
  • Windows programma's worden beter ondersteund met Wine versie 8.
  • en nog heel wat meer.....

In Zorin 17.1  is de ondersteuning van Windows programma's verder verbeterd met Wine 9.0. Bovendien is Bottles toegevoegd, waarmee Windows software kan worden georganiseerd en in een zandbakomgeving kan worden gedraaid. De Software Store biedt nu eigen Linux versies van meer dan 100 populaire Windows apps en games. Compatibiliteit met hardware is verbeterd, met inbegrip van spelapparaten zoals Steamdeck en verscheidene game controllers.

Je kunt upgraden van Zorin 16 naar 17 via Ugradebeheer (Zorin menu -> Systeemgereedschap -> Zorin OS upgraden). Hoe dat moet staat (in het Engels) beschreven op de site linuxiac.com. Belangrijk daarin is: eerst bijwerken naar de allernieuwste softwareversies voor Zorin 16, en dan een backup maken. Daarna kan de upgrade worden gestart. Bijwerken van 17 naar 17.1 gaat eenvoudig via Updatebeheer.

 

 

 

'Meld je aan voor de nieuwsbrief' van HCC!linux

'Abonneer je nu op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze activiteiten!'

Aanmelden