Linux Mint 21.3 "Virginia" is verschenen

Deel dit artikel

,

Linux Mint 21.3 Cinnamon

Linux Mint versie 21.3, bijgenaamd "Virginia" staat nu ter download klaar in drie smaken: Cinnamon,  MATE en Xfce. Alle drie kunnen ze worden gedownload van de website van Linux Mint. Net als de eerdere versies 21 is hij gebaseerd op Ubuntu 22.04, en wordt hij ondersteund tot april 2027.

  • Voor diegene die de ISO willen hebben is dit uiteraard correct
  • Als men Linux al gebruikt dan kan men upgraden in BIJWERKBEHEER, dan staat er onder BEWERKEN een 4e tekstregel dat er een upgrade klaarstaat. Deze upgrade werkt smetteloos is onze ervaring, ook als de volgende serie uitkomt.
  • Of men gaat naar Menu-->Systeemrapporten waar dan ook wordt aangegeven wat men nog kan/moet installeren.

Virginia heeft de nieuwste Cinnamon 6.0 desktopomgeving met naar keuze een experimentele Wayland sessie die in plaats van de standaard display server Xorg kan worden gebruikt. Op het login scherm vinden gebruikers deze Wayland sessie als "Cinnamon op Wayland". Standaard is nog steeds Cinnamon op Xorg.

LinuxMintNieuw in Cinnamon 6.0 is een type extensie genaamd "Spices" (ofwel "Kruiden"), en wel de "Actie spice" waarmee nieuwe acties aan het contextmenu van de verkenner Nemo kunnen worden toegevoegd, zoals de mogelijkheid van een ISO bestand een bootable USB stick te maken. Verder is er een nieuwe gebarenbesturing, zijn er aanpasbare menuapps, en is er 75%-schaling mogelijk. Verschillende apps (zoals Hypnotix, Pix en Warpinator) zijn op enkele punten verbeterd of uitgebreid met nieuwe functies.

Linux Mint Virginia is ook beschikbaar met de desktopomgevingen Xfce 4.18 en MATE 1.26, en is gebouwd rond Linux kernel 5.15. De standaard Secure Boot wordt nu ondersteund, waardoor Linux Mint nu gemakkelijker naast Windows installaties kan worden gebruikt.

Upgrade van 21.2 Victoria naar 21.3 gaat heel gemakkelijk met het programma "mint-release-upgrade". Installeer wel eerst de meest recente updates, en zorg voor alle zekerheid voor het goede backup van het bestaande systeem.