Linux Mint 22 is uitgekomen

Deel dit artikel

,

Linux Mint 22

25 juli j.l. is Linux Mint 22, bijgenaamd "Wilma", vrijgegeven en staat sindsdien ter download klaar. Versie 22 is gebaseerd op Ubuntu 24.04 (Noble Numbat) LTS, en wordt ondersteund t/m juni 2029. Je kunt zoals gebruikelijk kiezen uit drie edities die qua desktop verschillen: Cinnamon, Xfce en MATE.

Er zij heel wat veranderingen ten opzichte van versie 21:

  • Linux kernel 6.8 voor betere compatibiliteit met moderne hardware.
  • Alleen de Engelse, Duitse, Spaanse, Franse, Russische, Portugese, Italiaanse en Nederlandse vertalingen zijn standaard aanwezig. Andere talen moeten los worden gedownload. Dit bespaart veel ruimte.
  • De Cinnamon desktop is op diverse punten verbeterd. Zo worden de batterij- en VPN status nauwkeuriger weergegeven.
  • Programmabeheer ziet er beter uit, en is sneller en veiliger geworden. Niet geverifieerde flatpaks zijn ter wille van de veiligheid standaard uitgeschakeld. Wel kunnen ze naar wens worden ingeschakeld.
  • Themas zijn opgewaardeerd naar GTK4. GTK is een toolkit voor grafische gebruikersomgevingen zoals GNOME, Cinnamon e.a.
  • in Ubuntu 24.04 gingen een aantal GNOME applicaties over op een nieuwe grafische library, Libadwaita, in plaats van GTK, en ondersteunden daardoor het systeemthema niet meer. In Linux Mint is dat echter vereist. Daarom is de GNOME Font Viewer verwijderd, en zijn een aantal applicaties terug gedegradeerd naar GTK3 versies: Celluloid, GNOME Calculator, Simple Scan, Baobab, System Monitor, GNOME Calendar, File Roller en Zenity.
  • Online Accounts ondersteuning was gebaseerd op GTK3 en moest daarom uit Cinnamon verdwijnen. In plaats daarvan kwam er een op zich zelf staande applicatie genaamd "GNOME Online Accounts GTK", die ook kon worden opgenomen in Xfce en MATE.
  • De standaard geluidsserver is nu Pipewire in plaats van Pulseaudio. In dit Engelstalige artikel wordt uitgebreid ingegaan op de verschillen tussen Pulseaudio en het modernere Pipewire. Pipewire biedt zoveel mogelijk achterwaartse compatibiliteit met Pulseaudio.
  • De afbeeldingkijker en -verkenner Pix kreeg ondersteuning voor het nieuwe JXL (Jpeg XL) formaat, en een nieuwe miniatuurweergave (thumbnailer).
  • Ondersteuning voor HiDPI (hoge dichtheid van pixels per inch) in de opstartprocedure (Plymouth en Slick-Greeter) werd verbeterd.
  • Het Matrix chatnetwerk met de chat client Element vervangt Hexchat.
  • en meer......

De upgrade van de vorige versie 21.3 (Virginia) naar 22 (Wilma) kan met het programma "mintupgrade" worden uitgevoerd. Misschien is het verstandig om daar nog even mee te wachten tot Wilma mogelijke kinderziekten ontgroeid is, en versie 22.1 is verschenen.

Let wel: voorafgaande aan een upgrade moeten eerst de meest recente updates zijn geïnstalleerd. En denk aan een actuele back-up van het systeem, want de upgrade kan mislukken. Mintupgrade vereist een actuele back-up met Timeshift, het back-upprogramma van Linux Mint. Je kunt dat vereiste via Voorkeuren uitschakelen als je op een andere manier een back-up wilt maken.

Mintupgrade is niet standaard geïnstalleerd. Het programma kan in een terminal worden geïnstalleerd met de opdracht "sudo apt install mintupgrade". Je moet het als root (sudo) ook starten vanuit een terminal, maar het werkt verder grafisch. De precieze voortgang van de upgrade kan worden gevolgd in de terminal.

 

 

'Meld je aan voor de nieuwsbrief' van HCC!linux

'Abonneer je nu op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze activiteiten!'

Aanmelden